Goede voornemens

Dit jaar neem ik me niks voor, maar ga ik er achteraan

Elk jaar op 31 december nemen mensen zich van alles voor. Vanaf 1 januari stop ik met roken, of ga ik vaker naar de sportschool. Met weinig succes, blijkt vaak al na zo’n twee weken. Waarom zijn goede voornemens zo moeilijk waar te maken en hebben ze überhaupt zin?

In 2013 vertelde 81 procent van de Nederlanders een goed voornemen te hebben. Aan het eind van 2014 zei nog maar 48 procent überhaupt een goed voornemen te hebben gehad. En uiteindelijk is het maar 10 procent van de ondervraagden gelukt om ook daadwerkelijk iets met zijn of haar goede voornemen te doen.

Waarom verloopt het vaak zo dramatisch met onze goede voornemens? Dat heeft alles te maken met de manier waarop je nieuw gedrag aanleert en vervolgens ook vasthoudt.

Gedragsverandering bestaat uit drie stappen. Motivatie, planning, en verankering. De eerste stap, motiveren lukt meestal nog wel. We hebben redelijk duidelijk voor ogen wat we willen en waarom. Je baalt bijvoorbeeld van bepaalde dingen op je werk, wilt nu eindelijk eens echt afvallen, of je wilt jezelf verder ontwikkelen.

Het is stap twee waar het vaak mis gaat, de planning. Hier moet je bedenken hoe je je goede voornemen ook daadwerkelijk in de praktijk gaat brengen. Het probleem bij deze fase? Je ziet er als een berg tegen op omdat je niet weet waar je moet beginnen. Hoe zorg je ervoor dat je wel actie onderneemt? Verdeel je goede voornemen in kleine actiepunten. Beschrijf stap voor stap wat je moet doen en wanneer om je goede voornemen uit te voeren. Begin bijvoorbeeld met een mindmap om alle stappen helder te krijgen en plan vervolgens de stappen in je agenda. Zo’n stap kan bijvoorbeeld zijn woensdagavond 20.00 uitzoeken welke cursus geschikt is.

Doe dat net zo lang tot alle voorbereidende stappen zijn afgerond, dan zal de laatste stap, daadwerkelijk de cursus volgen, een stuk gemakkelijker zijn. Voor inspiratie over motiverende trainingen kijk eens op lingewaardgroup.nl. Naast trainingen kunnen wij je ook helpen met het nader bepalen van je doelen via een coachingsgesprek.

Want dit jaar neem ik me niks voor, maar ga ik er achteraan!