Vertrouwen in jezelf? …Moed!

In bijna alle situaties, waarbij mensen met elkaar (moeten) samenwerken, is vertrouwen de basis die absoluut nodig is om aan een relatie te werken. Dat is in een relatie van werkgever en werknemer, ouder en kind, collega’s onderling, verkoper en klant, etc.

Pas als er enige vorm van vertrouwen is, ontstaat een veilige situatie. Een gevoel van veiligheid waarbij je jezelf steeds meer bloot durft te geven. Jezelf kwetsbaarder durft op te stellen.

Stephen M.R. Covey, auteur van “the speed of trust”: Vertrouwen beïnvloedt onze levens 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Het ondersteunt en bepaalt de kwaliteit in iedere relatie, ieder contact, ieder project, iedere zakelijke onderneming, iedere inspanning waarbij wij betrokken zijn. Het veranderd de kwaliteit van het heden en wijzigt de koers en het resultaat van de toekomst van ons leven – zowel persoonlijk als professioneel. 

Vertrouwen kunnen geven begint bij het hebben van vertrouwen in jezelf. Ben ik wel goed genoeg? Geef ik op de juiste wijze leiding? Ben ik een fijne manager? Vinden mensen mij wel leuk? Tijdens de LT-Herman leiderschapstrainingen kom ik er steeds meer en meer achter dat veel mensen moeite hebben met vertrouwen. Dan doel ik op het vertrouwen dat mensen (vooral niet) in zichzelf hebben. Grote ondernemers, directeuren van beursgenoteerde bedrijven, ZZP-ers, managers, vaders en moeders, opa en oma’s. Allemaal op hun eigen manier.

Terwijl ik dit schrijf moet ik ineens denken aan een spreuk, op een bord dat aan de binnenkant van de poort van de Jan van Schaffelaer kazerne in Ermelo hangt:

“Wie sterk is uit innerlijke overtuiging, faalt nooit”. 

Mooi om te ontdekken dat zelfvertrouwen begint met jouw eigen innerlijke overtuiging en dus het geloof in jezelf. Dat is een keuze waar wij jou goed bij kunnen helpen en die je zelf zult moeten maken. Daarvoor is moed nodig. “Moed is de belangrijkste van de menselijke eigenschappen omdat die een garantie vormt voor alle andere eigenschappen” – Winston Churchill

Kortom, ….wat moed dat moet 😉